Καταστροφικές οι συνέπειες αν συνεχιστεί το μέτρο της εξίσωσης του φόρου του Πετρελαίου


Tου Μιχάλη Αγραφιώτη

Η κυβέρνηση μπορεί να «σκέφτεται» να μειώσει τη φορολογία στην τιμή του Πετρελαίου θέρμανσης, όμως δεν έχει σκεφτεί καν τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση του μέτρου τον επόμενο χειμώνα στη Δυτική Μακεδονία. Μέχρι στιγμής, γνωρίζει ότι έχουν πάθει σοβαρή ζημιά οι εταιρείες εμπορίας Πετρελαιοειδών και τα έσοδα από την φορολογία, αφού η πτώση του τζίρου λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα με τους στόχους της κυβέρνησης.
Το κόστος για την κυβέρνηση και τις εταιρείες είναι οικονομικό. Για τη Δυτική Μακεδονία είναι κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντολογικό και Εθνικό. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που υπέφεραν και θα υποφέρουν από την υψηλή τιμή του Πετρελαίου, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές θα είναι εξαιρετικά δυσχερείς για τον επόμενο χειμώνα. Η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο γύρισε πολλές κοινωνίες στη δεκαετία του 50. Πόσα χρήματα να δώσει ένα νοικοκυριό για να ζεσταθεί; Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ειδικά σε περιοχές που τα σπίτια είναι εκτεθειμένα, όπως στα χωριά. Οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Το κόστος δεν είναι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα θέρμανσης και προφανώς πολλές θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Ειδικά, ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα πωλήσεων, εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας.
Και σ’ αυτή την περίπτωση τι ανάπτυξη να έχεις σε μια περιοχή που για να δημιουργήσει κάποιος μια επιχείρηση χρειάζεται να ξοδέψει 30% περισσότερα χρήματα μόνο για τις πάγιες ανάγκες θέρμανσης; Επενδύσεις μηδέν.
Για τις περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όλοι γνωρίζουμε τι έγινε τον περασμένο χειμώνα και πόσο πρόκειται να ενταθεί φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι. Μεγάλο μέρος των δασών της Δυτικής Μακεδονίας θα χαθεί, ενώ πάνω από κάθε χωριό και πόλη θα υπάρχει ένα νέφος αιθαλομίχλης που θα επιβαρύνει για ακόμη ένα έτος την υγεία και το περιβάλλον με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό. Ακόμη περισσότερη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση.
Αν δεν δούνε σοβαρά το θέμα η Δυτική Μακεδονία θα αντιμετωπίσει πρωτοφανές πρόβλημα. Θα υπάρξουν οικογένειες και επιχειρήσεις που θα βρεθούνε σε αδιέξοδο. Δεν αντιμετωπίζεται με την «ασπιρίνη» του επιδόματος, αφού και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν το δικαιούται και η διαδικασία είναι επίπονη και περίπλοκη.
Εδώ θα φανεί το ανάστημα των πολιτικών – δη των κυβερνητικών – της περιοχής μας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια