Όλοι με όλους για όλους



 Στη δημιουργία «Δικτύου Εθελοντικής Προσφοράς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», προχώρησε το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Κοζάνης στο οποίο συμμετέχουν 41 Σύλλογοι, Εργασιακά Σωματεία και εκπροσωπείται από μια επταμελή Επιτροπή με τη συμβολή και την πολύτιμη συνεργασία εκπροσώπου της ΕΣΗΕΜΘ και Κοινωνικού Λειτουργού. Στο επόμενο χρονικό διάστημα το Γραφείο Εθελοντισμού και το Δίκτυο των 41 Συλλόγων του Δήμου θα αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των εθελοντικών οργανώσεων. Η δραστηριότητα και η λειτουργία του Δικτύου αποδεικνύει ότι, όλοι-με όλους – για όλους μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης «σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να υλοποιούν από κοινού δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να ωφελούνται όλοι όσοι έχουν πραγματικά μια πραγματική ανάγκη και την οποία ο Δήμος με τις υπηρεσίες του μπορεί να διαχειριστεί, να διασφαλίσει και να συντονίσει.»

Ημέρα εθελοντισμού
Το Γραφείο Εθελοντισμού Δ. Κοζάνης με αφορμή την ημέρα εθελοντισμού η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη,το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει για την ημέρα και τον εθελοντισμό : η 5η Δεκεμβρίου «δεν είναι ημέρα επετειακής γιορτής. Είναι ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής, προγραμματισμού. Είναι ημέρα μνήμης για να μην ξεχνάμε ότι σπίτι μας είναι όλος ο πλανήτης , η πόλη μας, το δάσος, το πάρκο της γειτονιάς μας, οι συμπολίτες μας και οι συνδημότες μας.
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής καθημερινά.
Η ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπου προς συνάνθρωπο του κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο οδηγεί στην εσωτερική ολοκλήρωση του εθελοντή που απελευθερώνει θετικά συναισθήματα και αποβάλλει συμπεριφορές ατομισμού και ιδιοτέλειας .Η εθελοντική δράση δεν εμποδίζει και δεν πρέπει να εμποδίζει τη διεκδικητική στάση του εθελοντή όταν θίγονται τα δικαιώματά του. Ο πολίτης εθελοντής προσφέρει αυτό που είναι κι όχι μόνο αυτό που έχει.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα προσφοράς από συμπολίτες μας, ανθρώπους της γειτονιάς, μέλη ενός Συλλόγου, μιας εθελοντικής οργάνωσης ή υπηρεσίες της Πολιτείας. Όλες οι πρωτοβουλίες είναι θεμιτές, θετικές και χρήσιμες. Δείχνουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον ή για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός οργανωμένου κράτους είναι δείκτης πολιτισμού μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Πόσο όμως η διασπορά δράσεων  έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Σήμερα παρά ποτέ, που η κρίση πλήττει τους πάντες είναι αναγκαίο Πολιτεία, πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κατακτήσουν ανιδιοτελή επίπεδα συνεργασίας για να μπορούν να βρίσκονται, μέσα από την αυτοδυναμία της λειτουργίας τους, σε κοινές, συλλογικές, καλά οργανωμένες, συντονισμένες και κατά συνέπεια αποτελεσματικές δράσεις για το περιβάλλον και το συνάνθρωπό μας.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια