Συναυλία της «Πανδώρας» Κοζάνης



  

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Κοζάνης ολοκληρώνονται με την συναυλία της «ΠΑΝΔΩΡΑΣ», που συντροφεύει τους Κοζανίτες για πάνω από ένα αιώνα.  

Υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κου Πάρη Καραχάλιου οι μαθητές της Φιλαρμονικής θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει επιλογές έντεχνων και παραδοσιακών τραγουδιών.
Η «ΠΑΝΔΩΡΑ» ιδρύθηκε το 1902. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” είναι το αρχαιότερο Σωματείο της σκλαβωμένης Μακεδονίας. Με την επωνυμία "Μορφωτική Αδελφότης Κοζάνης ΠΑΝΔΩΡΑ ” ανέπτυξε εθνική δράση κατά τα χρόνια της Τουρκικής κατοχής. Στα διοικητικά συμβούλια της πολλές φορές υπήρχαν σκόπιμα αρκετά πρόσωπα που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Με τον τρόπο αυτό επικοινωνούσαν ελεύθερα οι πατριώτες που επισκέπτονταν διάφορα μέρη της περιοχής για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων και συγχρόνως η «ΠΑΝΔΩΡΑ» ενθουσίαζε με την παρουσία της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012  στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Είναι γεγονός ότι η Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο και τους Κοζανίτες, καθώς είναι το αυθεντικότερο κομμάτι της παράδοσης σε αυτή την πόλη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης καθώς συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και γιορτές, που λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Οι πολίτες περιμένουν σε κάθε περίπτωση να ακούσουν  «την δική τους μπάντα» να παιανίζει στους δρόμους της πόλης, στις επετείους, στις εθνικές αλλά και θρησκευτικές γιορτές, τις ημέρες των αποκριάτικων εκδηλώσεων ακόμα και την Πρωτοχρονιά, αξημέρωτα περιμένουν τα κάλαντα για το καλό του χρόνου. Πρόκειται για μουσικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής δραστηριότητας, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι μπάντες που ξεπήδησαν από την Φιλαρμονική όπως και οι μουσικοί που σήμερα ασχολούνται επαγγελματικά ενώ έχει καταστεί ένα ζωντανό φυτώριο μουσικών.

Ο μαέστρος Πάρης Καραχάλιος
Η ψυχή της Πανδώρας είναι ο ιδιαιτέρα αγαπητός σε όλους κ. Πάρης Καραχάλιος. Ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στην κυριολεξία στην Δημοτική Φιλαρμονική Κοζάνης όπως μετονομάστηκε το 1983 όταν και ανέλαβε την διεύθυνση της, από τον πατέρα του Ελευθέριο Καραχάλιο συνεχίζοντας μέχρι σήμερα επάξια το έργο του.
Ο μαέστρος με αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ πάντα ευδιάθετος, ιδιαίτερα εργατικός και υπερδραστήριος «επί παντός καιρού» όπως υπογραμμίζει, ταύτισε την ζωή του με την Φιλαρμονική του Δήμου, ήταν, είναι και θα είναι όσο αντέχει, στις προτεραιότητες του. Μαθητής του ίδιου του πατέρα του, συμμετείχε από παιδάκι στην φιλαρμονική, ενώ διδάχτηκε από εκείνον την πειθαρχία, την τάξη, αλλά κυρίως να αγαπά την μουσική, στοιχεία που τα υιοθέτησε αργότερα και ό ίδιος, εφαρμόζοντας τα στα δικά του «παιδιά», τα παιδιά της «Πανδώρας» και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως καταφέρνει να χαίρει του σεβασμού όλων των μελών της μπάντας, όποιας ηλικίας και αν είναι μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για την ιστορία της «Πανδώρας»

Η Πανδώρα ιδρύθηκε το 1902. Πρόκειται για το αρχαιότερο Σωματείο της Βορείου Ελλάδος με την επωνυμία «Μορφωτική Αδελφότης Κοζάνης ΠΑΝΔΩΡΑ» το οποίο και ανέπτυξε εθνική δράση κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το αφιέρωμα που παρουσίασε το περιοδικό «Ομικρον» το 2008, με τίτλο «Πανδώρα» η φιλαρμονική του Δήμου και η ιστορία της, της Δέσποινας Αμαραντίδου, αναφέρονται μεταξύ άλλων  ότι «στα διοικητικά συμβούλια της, πολλές φορές συμμετείχαν σκόπιμα αρκετά πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα για να καλύπτονται από τους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτό επικοινωνούσαν ελεύθερα οι πατριώτες και επισκέπτονταν διάφορα μέρη της περιοχής για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων ενώ συγχρόνως με την μουσική ψυχαγωγούσε τον λαό. Την περίοδο εκείνη δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν 5 τμήματα: Μουσικό, Γυμναστικό, Φιλοδασικό, Θεατρικό και Κλασσική ορχήστρα. Σύμφωνα με καταγραφές και όπως περιγράφεται η δράση του Σωματείου την περίοδο εκείνη τον Ιούλιο του 1904 ήρθε στην Κοζάνη ο Παύλος Μελάς και επισκέφθηκε την ΠΑΝΔΩΡΑ για να συναντήσει εκεί τα βασικά στελέχη της Άμυνας Κοζάνης, η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Συμβουλίου με την επαναστατική επιτροπή που θα γίνει στα γραφεία της Πανδώρας που τότε βρισκόταν απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης και ενώ ο Παύλος Μελάς έδινε οδηγίες, η ορχήστρα αφού έπαιξε διάφορα κομμάτια που άρεσαν στον Παύλο Μελά, στο τέλος έπαιξε τρεις φορές τον Ελληνικό Ύμνο και όλοι πέταξαν στον αέρα τα φέσια τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι μακεδονομάχοι ντύθηκαν με τα ρούχα της ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Με τον τρόπο αυτό πήγαν το 1905 στη Βέροια για να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Με τον ίδιο τρόπο και με γαϊδουράκια πήγαν στη Σιάτιστα μαζί με την Πανδώρα το 1905, για να μονιάσουν τους δύο μαχαλάδες που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το 1908 η ΠΑΝΔΩΡΑ με τον τούρκο αρχιμουσικό ΧΑΣΑΝ ΕΦΕΝΤΗ, πήγε στο Μοναστήρι της Σερβίας για να πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Όταν ήρθε η σειρά της ΠΑΝΔΩΡΑΣ, ο μέραρχος διοικητής της Κοζάνης διέταξε να παίξουν ένα κομμάτι που του άρεσε και που είχε στα τετράδια της μουσικής, το “ΜΠΙΡΙΤΖΙ ΝΟΥΜΕΡ”, που στα τουρκικά το λένε νούμερο ένα. Όταν οι μουσικοί έπαιξαν αυτό το κομμάτι έγινε πανζουρλισμός από τον ελληνικό πληθυσμό, γιατί τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημαράς τρέμοντας από συγκίνηση πλησίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΝΔΩΡΑΣ και τους είπε : «Τι τρέλα Κοζανίτικη είναι αυτή; Τι σας κατέβηκε να παίξετε τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ; Μην ανησυχείτε κύριε πρόξενε του είπαν οι Κοζανίτες. Ο Μέραρχος δεν γνωρίζει ότι είναι ο Εθνικός μας Ύμνος αλλά το μπιριτζί νούμερο, άλλωστε του αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι !!!»

Το 1924 ιδρύεται τμήμα κλασσικής ορχήστρας, που ήταν το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, με 60 μέλη και με μαέστρο τον καθηγητή της μουσικής ΕΔΜΟΝΤΟ ΣΑΣΑΡΟΛΙ. Η ΠΑΝΔΩΡΑ ανασυστήθηκε το 1950, γιατί λόγω της Γερμανικής κατοχής είχε διαλυθεί και από το 1953 και μέχρι το 1982 είχε αρχιμουσικό τον αξιωματικό της στρατιωτικής μουσικής κ. Ελευθέριο Καραχάλιο.
Από τον Ιούνιο του 1984 και μέχρι σήμερα ο μουσικός σύλλογος που μετατράπηκε σε Δημοτική Φιλαρμονική, επί Δημαρχείας του Γιάννη Παγούνη, με αρχιμουσικό τον Πάρη Καραχάλιο, συνεχίζει το έργο του διεκδικώντας το δικό του κομμάτι στην ιστορία του τόπου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια