Νέες καλλιέργειες αρωματικών φυτών



Η προσπάθεια για ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών μετά το τριαντάφυλλο και την λεβάντα, με την μέντα καθώς και με άλλα, θα συνεχιστεί αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αφού η εσωτερική παραγωγή δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζήτησης από φαρμακευτικές και αρωματικές εταιρείες σημείωσε ο Βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης σε ημερίδα την οποία διοργάνωσε Συνεταιρισμών Αρωματικών φυτών Βοΐου με την εταιρεία Διοσκουρίδης στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού συμβουλίου στην Κοζάνη χτες Κυριακή.
Ο κ. Κασαπίδης σημείωσε πως όπως επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί επιστήμονες και οι έρευνες σε εργαστήρια, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που φύονται ή καλλιεργούνται στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάτι που μπορεί να προσδώσει στον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται από πρωτοφανή κρίση, μια μεγάλη ευκαιρία να στηρίξει την ανάπτυξη της στην παραγωγή.
Φυτά της Ελληνικής χλωρίδας υψηλού φαρμακευτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής – επιχειρηματικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κοζάνη, από το Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοϊου Κοζάνης σε συνεργασία με την εταιρία Διοσκουρίδης που δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο.
Στην κατάμεστη αίθουσα της πρώην Ν/Α Κοζάνης οι εισηγητές κ.κ. Τζιμίκας Στέργιος επιχειρηματίας – ιατρός, Dr Χήνου Ιωάννα αν. καθηγήτρια Φαρμακευτικής Αθηνών και Dr Μαγιάτης Προκόπης επ. καθηγητής Φαρμακευτικής Αθηνών, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών, ιατρών, γεωπόνων αλλά και νέων καλλιεργητών απ’ όλη τη Δυτ. Μακεδονία που γέμισαν την αίθουσα αλλά και την καρδιά τους μ’ ελπίδα και αισιοδοξία για τις δυνατότητες γι’ ανάπτυξη που προσφέρουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας.
Η κ. Χήνου παρουσίασε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια χρήσης των φυτικών φαρμάκων στη ζωή μας. Με τις αναφορές της, διαφώτισε πλήρως κρίσιμα θέματα που αφορούν την παραγωγή και κυκλοφορία φυτικών φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη αναδεικνύοντας αδυναμίες και ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας στον τομέα, που όπως επεσήμανε έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη χώρα, τόσο από απόψεως καλής υγείας του πληθυσμού όσο και οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.
Ο κ. Μαγιάτης παρουσίασε αναλυτικά 40 φυτά υψηλού φαρμακευτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος για τη χώρα πολλά από τα οποία είναι άριστα προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτ. Μακεδονίας. Τα φυτά αυτά όπως τόνισε με έμφαση έχουν ήδη πάρει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή αγορά με ενδείξεις φαρμακευτικής καταλληλότητας.
Το πρόβλημα που επεσήμανε είναι ότι η σωστά οργανωμένη παραγωγή αυτών των παρασκευασμάτων στη χώρα μας βρίσκεται στα σπάργανα ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, φυσικών προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αυξάνει αλματωδώς.
Την τεράστια προοπτική και ενδιαφέρον της αγοράς σε τέτοια σκευάσματα, επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο κ. Τζιμίκας ο οποίος στην εισήγησή του παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που διαθέτει ήδη στην αγορά.
Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας σ’ επίπεδο Π.Ε. Κοζάνης αλλά και ευρύτερα, των ανθρώπων που πρωτοστατούν στον τομέα της φαρμακογνωσίας και της καλλιέργειας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, ως αναγκαία και σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της υπαίθρου της Π.Ε. Κοζάνης και όλης της Δυτ. Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των εισηγητών αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα φυτά που παρουσιάζουν εξαιρετικό φαρμακευτικό και οικονομικό ενδιαφέρον και αποτελούν προτάσεις νέων καλλιεργειών και νέων προϊόντων που θα παράγονται από τοπικές επιχειρήσεις.
Ήδη ο συνεταιρισμός μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέτασης αυτών των καλλιεργειών και της ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνεργασίας των ανθρώπων που πρωτοστατούν στο Νομό στα θέματα αυτά αλλά και στο κάλεσμα της κοινωνίας για ουσιαστική ανάπτυξη με χειροπιαστά αποτελέσματα αναλαμβάνουμε την ευθύνη του ρόλου μας τόσο ως προς την παραγωγή νέου πλούτου  όσο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.

                            

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια