Οδοιπορικό στο παρελθόν και το παρόν




Θρακική Εστία Εορδαίας

Μια παρουσίαση βιβλίου ξεχωριστή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2012.
Η διοργάνωση ήταν της Θρακικής Εστίας Εορδαίας (Θ.Ε.Ε.), με συνδιοργανωτή το ξενοδοχείο «Ioannou Resort».

Ο συγγραφέας Ηλίας Κίτσος, απόγονος Αγιασματακιωτών, τιμώντας την μνήμη των προγόνων του, αλλά και όλων των Θρακιωτών, έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Ποιοι είστε εσείς; Μνήμες από το Αγιασματάκι Ανατολικής Θράκης».
Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Θ.Ε.Ε. κα. Μαριάννα Λεμονή, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα και στην καταγωγή του, που είναι από τον Περδίκκα Εορδαίας.
Ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Ε. κ. Λιβέριος Πασχαλίδης, ενθουσιασμένος από το περιεχόμενο του βιβλίου, τόνισε  μεταξύ άλλων, τον σκοπό της έκδοσης, λέγοντας ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις,  θα διατεθούν για την ανέγερση του παρεκκλησίου της  Αναλήψεως του Κυρίου στον Περδίκκα.
Αναλυτικά σε διάφορα σημεία του περιεχομένου στάθηκε  ο στρατιωτικός ε.α. και συγγραφέας κ. Πολυχρόνης Ρουσσάκης, επισημαίνοντας την ικανότητα του κ. Κίτσου ως ιστορικού. «Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό από το παρελθόν στο παρόν, γεμάτο αλήθειες. Είναι μια κατάθεση ψυχής, ένα μνημόσυνο μνήμης. Ρωμιοί και Χριστιανοί από το Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα κατοικούνε στον Περδίκκα Εορδαίας», ενώ προτίμησε, ν’ αφήσει στους αναγνώστες να ανακαλύψουν την μαγεία του διαβάζοντας το βιβλίο.
Ο συγγραφέας, φανερά συγκινημένος, δακρυσμένος και με φωνή τρεμάμενη, κατάφερε να πει ελάχιστα, αλλά με πολύ νόημα λόγια. Ευχαρίστησε όλους όσοι, τον βοήθησαν τα τέσσερα χρόνια, να εκδώσει το βιβλίο του και ιδιαίτερα την σύζυγό του κα. Πόπη και τα τρία  παιδιά τους.
Βουνό η αγάπη του κ. Κίτσου, για τις προγονικές πατρίδες και η ευαισθησία του μεγάλη. Μας θύμισε ότι Ελληνισμός και Χριστιανισμός αιώνες συμπορεύονται μα και αιώνες πολεμιούνται. Πάντα όμως αγέρωχα όρθιοι στέκονται.
Μια πληθώρα καλαίσθητων φωτογραφιών, κοσμούν το βιβλίο του και μια μεγάλη λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των πρώτων εκείνων Αγιασματακιωτών, που ήρθαν στον Περδίκκα. Ξεκινάει από το Αγιασματάκι 1453 – 1924 μέχρι τον Περδίκκα 1924 – 1936.
Στην κατάμεστη αίθουσα του «Ioannou Resort», μέσα από την οποία απολάμβαναν το χιονισμένο τοπίο, σε αντίθεση με την ζεστή ατμόσφαιρα, που δημιούργησε η παρουσίαση του βιβλίου, παραβρέθηκαν  πολλοί Περδικκιώτες, φίλοι  της οικογένειας Κίτσου και της Θ.Ε.Ε. Ανάμεσά τους, ο   Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της  Ιεράς Μονής Κοσμά του Αιτωλού Νικηφόρος Μανάδης, ο Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Καστοριάς Αμβρόσιος, ο Εφημέριος του Περδίκκα Κων/νος Ανδρεόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος της Θ.Ε.Ε. κα. Πίστη Κρυσταλλίδου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων κ.α.
Κλείνοντας την παρουσίαση ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Ε. κ. Λ. Πασχαλίδης, έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, να προμηθευτούν όλοι το βιβλίο και να το χαρίσουν, σε αγαπημένα τους πρόσωπα, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Το βιβλίο του κ. Ηλία Κίτσου, διατίθεται στα γραφεία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, Παυλίδη και Αδαμοπούλου 46 στην Πτολεμαΐδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια