Tο ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης: «Να σταματήσει κάθε σκέψη εξοντωτικής φορολογικής Πολιτικής για τις ΜμΕ.»




Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης με αφορμή τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση από το ΥΠΟΙΚ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες που θέλουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να δέχονται τη χαριστική βολή από τις ρυθμίσεις που προωθούνται ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη εξοντωτικής φορολογικής Πολιτικής. Είναι απαράδεκτο και πέρα από κάθε αναπτυξιακή λογική να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ και για τις επιχειρήσεις από τα 500 στα 1000 ευρώ. Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός, έχουν προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς, η οποία ήταν ήδη καταρρακωμένη και στα όρια της επιβίωσης από τα χιλιάδες λουκέτα, την έλλειψη ρευστότητας και την βαθιά ύφεση. Πιστεύουμε ότι ένα φορολογικό νομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους εάν δεν είναι απόρροια συγκροτημένης και εμπεριστατωμένης μελέτης. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Δυστυχώς, συμπαρασύροντας μαζί του μια νέα στρατιά χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και συγκεκριμένα αυτούς που πάντα ανταποκρίνονται στις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις, παρά τη σκληρή ύφεση που υφίστανται, γιατί επιμένουν να παραμένουν όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για να μην απολύσουν τους εργαζομένους τους, για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και την ελπίδα για ανάκαμψη.

Πιστεύουμε, κατά κύριο λόγο, ότι ένας νέος φορολογικός νόμος για να πετύχει θα πρέπει πάνω από όλα να είναι δίκαιος, σύμφωνος με τις επιταγές του Συντάγματος και να διαθέτει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα, βλέπουμε ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο επιχειρηματίας να αποτελεί την εύκολη λύση για ανελέητη φοροείσπραξη, όταν οι αριθμοί, «τα νούμερα», δηλαδή, «δεν βγαίνουν».
Και αναρωτιόμαστε «τι επιτέλους επιδιώκει η Κυβέρνηση;» Ζητούμενο είναι να αφανιστούν τελείως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;
Ή μήπως για να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, να ενισχυθούν οι πολυεθνικές στην αγορά, θα πρέπει να καταδικαστούν σε θανατική ποινή και με συνοπτικές διαδικασίες οι μικρές επιχειρήσεις με ταυτόχρονη θλιβερή και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας; Το προσχεδιασμένο φορολογικό νομοσχέδιο και τα σενάρια των αλλαγών του που ακούγονται καθημερινά, στην προσπάθεια των αρμοδίων να εξεύρουν «ισοδύναμα» για να μην βλαφθούν άλλες κατηγορίες πολιτών, μας προβληματίζει βαθιά. Το Επιμελητήριο Κοζάνης ως Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή του εμπορίου, της βιοτεχνίας των επαγγελμάτων και της τοπικής οικονομίας, ζητεί από την Κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη εξοντωτικής φορολογικής πολιτικής εναντίον των ΜμΕ και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Έχει αποδειχθεί ότι φορολογικοί νόμοι που δεν σέβονται την φοροδοτική δυνατότητα και την βιωσιμότητα του πολίτη ή της επιχείρησης, που επιβάλλουν έμμεσους φόρους και έκτακτες εισφορές, που δεν έχουν προοπτική αναπτυξιακή, αποτυγχάνουν στην εφαρμογή τους, εξαθλιώνουν την κοινωνία και αυξάνουν την φοροδιαφυγή.
Επιτέλους, την κρίσιμη και ύστατη αυτή στιγμή της διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ας μας ακούσουν οι αρμόδιοι.
Ας ακούσουν τις προτάσεις μας που ήδη από 2 Νοεμβρίου 2012 είχαμε υποβάλλει στον Υπουργό Οικονομικών, στους Βουλευτές της Περιφερειακής μας Ενότητας και στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να ελπίσουμε και πάλι στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στη δημιουργία επενδύσεων, στην έξοδο από την κρίση.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κώστας Κυριακίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια