Αγωνία για το μέλλον





ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


Την αγωνία τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με όσα φημολογούνται περί κατάργησης του εξέφρασαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Κοζάνη τα μέλη του Δ.Σ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άννα Σπύρτου δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί. Ζήτησε την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων και την ενίσχυση της τωρινής διοικητικής δομής ως αυτοδύναμης αυτοδιοίκητης και οικονομικά βιώσιμης. Σημείωσε πάντως ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την προοπτική .   
Εν τω μεταξύ για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών η καθηγητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε ανακοίνωση τους παραθέτουν όλα τα στοιχεία παρουσιάζοντας το ακαδημαϊκό προφίλ του Τμήματος. Στην ανακοίνωση τους, ταυτόχρονα, οι καθηγητές εκφράζουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης και περαιτέρω ανάπτυξης του ΤΜΠΤ ως μέλους της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΔΜ.

Ιστορικό του Τμήματος
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε με βάση το ΦΕΚ Α’ 192/282005 και λειτούργησε πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 20052006. Οι πρώτοι απόφοιτοι του Τμήματος ορκίστηκαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 20102011. Η επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων μηχανικών του Τμήματος έγινε σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 58/2009, ενώ με απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας, οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στην ειδικότητα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΕ.

Στελέχωση Τμήματος
Στο ΤΜΠΤ υπηρετούν έξι Καθηγητές και αναμένεται ο διορισμός επιπλέον άλλων πέντε. Στο Τμήμα υπηρετούν 2 μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και 3 μέλη διοικητικού προσωπικού. Για την κάλυψη του Προγράμματος Σπουδών συμμετέχουν Καθηγητές από άλλα τμήματα του ΠΔΜ, καθώς και έκτακτοι Καθηγητές.

Στόχοι του Τμήματος
Το Τμήμα έχει θέσει ως στόχο την εκπαίδευση Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ικανών α) να ανταπεξέλθουν επαρκώς και με αποτελεσματικότητα στις αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και β) να συμβάλουν στην ανάπτυξη των σχετικών επιστημών. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να παρέχει θεμελιώδεις γνώσεις στους φοιτητές και να καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα συστηματικής επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων αντικειμένων των επιστημών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Έρευνα
Η ερευνητική δραστηριότητα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΜΠΤ είναι αναγνωρισμένη τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο. Ο κάθε καθηγητής του Τμήματος δημοσιεύει κατά μέσο όρο 1.8 επιστημονικές εργασίες ετησίως σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 2.2 σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων με κριτές, ενώ καταγράφονται κατά μέσο όρο 22,6 ετεροαναφορές στον κάθε καθηγητή. Επιπλέον, στο Τμήμα βρίσκονται σε εξέλιξη 15 ερευνητικά προγράμματα.

Υποδομές
Το ΤΜΠΤ στεγάζεται σε μισθωμένο νεοκατασκευασμένο κτίριο 2000 τ.μ. που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Κοζάνης, στην οδό Κ. Καραμανλή & Λυγερής. Για τις διδακτικές ανάγκες του ΤΜΠΤ χρησιμοποιούνται έξι αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια Η/Υ, ένα εργαστήριο Ηλεκτρονικής, ένα εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, ένα εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, για την κάλυψη των μαθημάτων που γίνονται σε συνδιδασκαλία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών χρησιμοποιείται ένα αμφιθέατρο 150 θέσεων, το οποίο φιλοξενεί και διάφορες εκδηλώσεις. Στο χώρο που στεγάζεται το ΤΜΠΤ λειτουργεί και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο.

Διακρίσεις-Βραβεία
Καθηγητές του ΤΜΠΤ έχουν διακριθεί με βραβεία για εργασίες τους ως οι καλύτερες σε επιστημονικά συνέδρια (ICTAI 2007, IEEE ICC’11, IEEE ISCC’11). Επίσης, έχουν διακριθεί με τιμητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (ΜΙΤ, Imperial College, Universitat de Barcelona, EPFL).

Διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Έχουν απονεμηθεί 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε καθηγητή του ΤΜΠΤ (Αρ. ΟΒΙ Α. 1006013, Β. 1007295).

Συνεργασίες
Το ΤΜΠΤ από την ίδρυση του συνεργάζεται με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο διδασκαλίας, αλλά και σε διοικητικά θέματα. Επιπλέον, το ΤΜΠΤ συνεργάζεται και με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά Ινστιτούτα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Παράλληλα, το ΤΜΠΤ έχει αναπτύξει συνεργασίες και με τοπικούς φορείς (ΔΕΗ). Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΔΜ με τη ΔΕΗ το ΤΜΠΤ μπορεί να προσφέρει σημαντικά με πρωτοποριακές μεθόδους υποστήριξης και διαχείρισης της ενέργειας, τόσο σε επίπεδο βασικής όσο και εφαρμοσμένης έρευνας.

Φοιτητές
Ο μέσος αριθμός φοιτητών του ΤΜΠΤ κατά τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 80 ανά έτος. Οι φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης των σπουδών τους απασχολούνται σε φορείς (ΟΤΕ) και επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Οι φοιτητές του ΤΜΠΤ συνεργάζονται σε πολύ καλό επίπεδο με τους καθηγητές και τη διοίκηση του ΤΜΠΤ, ενώ έχουν αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το ΙΕΕΕ UoWM Student Branch, τον Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το Open Course (παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γ΄ Λυκείου), Μουσική Ομάδα με τους φοιτητές του ΤΜΜ, το Μητροπολιτικό Δίκτυο, Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας με τους φοιτητές του ΤΜΜ. Επιπλέον, προχωρούν στην ίδρυση Ομάδας Ρομποτικής, Θεατρικής Ομάδας, Αθλητικού Συλλόγου και Φοιτητικού Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Οι επιστήμες Μηχανικού Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποτελούν βασικό έρεισμα όλων των επιστημονικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου. Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΠΤ) του ΠΔΜ εκπαιδεύει Μηχανικούς με υψηλή κατάρτιση σε κλασικά και νεότερα αντικείμενα των δύο παραπάνω τομέων, μέσω του σύγχρονου και απαιτητικού προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του και της αυξημένης δραστηριοποίησης σε ποικίλους τομείς βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Η ανάδειξη της Κοζάνης σε ενεργειακό κέντρο της χώρας και ευρύτερα των Βαλκανίων δεν μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς την επιστημονική τεκμηρίωση που μπορεί να προσφέρει η Πολυτεχνική Σχολή. Η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, έξυπνων οικισμών, τα πράσινα δίκτυα και η εν γένει εισαγωγή νέων αυτοματοποιημένων σχημάτων διαχείρισης της ενέργειας, βασισμένων σε τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, έχει γίνει αποδεκτή ως η μόνη λύση για την αποδοτική λειτουργία των νέων ηλεκτρικών δικτύων. Έτσι σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων, το οποίο εξ ιδρύσεως ασχολείται με τα θέματα της ενέργειας, το ΤΜΠΤ εγγυάται την επιστημονικά ολοκληρωμένη υποστήριξη σε θέματα ενεργειακών πόρων και περιβάλλοντος που απαιτεί η περιοχή. Σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη μετεξέλιξη του ΤΜΠΤ σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική, τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Επιπλέον, οι τεχνολογίες ΤΠΕ αποτελούν βασικό εργαλείο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση που αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης των Τμημάτων της Φλώρινας. Επομένως, τεκμηριώνεται ότι η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές του ΤΜΠΤ, σύμφωνα και με την πρόταση ανάπτυξης του ΠΔΜ που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο,  θα ενισχύσει περαιτέρω την προσφορά του προς τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα αναδείξει το ΠΔΜ ως Κέντρο Αριστείας στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, δηλαδή σε τομείς κοινωνικά ευαίσθητους και αναπτυξιακά κρίσιμους για τη χώρα και την περιοχή μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια