ΔΕΗ: κόψε – ράψε με αύξηση κοντά στο 3%



Οι ανακοινώσεις  για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις για τους καταναλωτές.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια πιο προσεκτική ανάλυση της πρότασης της ΡΑΕ για το ύψος της αύξησης στο ανώτατο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ, που ως γνωστόν είναι της τάξης του 13% συγκριτικά με την περυσινή γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής (88,91 ευρώ η μεγαβατώρα αντί για 78,65 ευρώ η μεγαβατώρα πέρυσι). Στην πράξη το 13% γίνεται 18% εάν συνυπολογιστεί το «ψαλίδι» που είχε βάλει ο πρώην ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στην περυσινή εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής (πέρυσι είχαν περικοπεί κατά 250 εκατ. ευρώ τα εγκεκριμένα κόστη της ΔΕΗ από τον πρώην υπουργό).
Ωστόσο ακόμη και αυτό το 18% αφορά στο 45% του λογαριασμού ρεύματος, δηλαδή στην πράξη για έναν καταναλωτή μεταφράζεται σε αύξηση μικρότερη από 9%, μεσοσταθμικά για όλο το 2013. Εάν δε, υπολογίσουμε ότι η αύξηση του 2013 «σπάει» σε τρία κομμάτια, τότε γίνεται αντιληπτό ότι για το Γενάρη, η αύξηση περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% στο σύνολο του λογαριασμού.
Όσο για τις υπόλοιπες χρεώσεις, οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη μείωση των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα δίκτυα, αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει έκαναν λόγο για αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές. Τελικά η μείωση στα δίκτυα, φαίνεται ότι θα «ισοφαρίσει» την αύξηση που εκ των πραγμάτων απαιτείται στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ιδιαίτερα ενόψει και του τεράστιου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων μέσα στο 2014. Σε ένα μέσο λογαριασμό ρεύματος, υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση από τη μείωση στα κόστη δικτύου θα είναι της τάξης των 2 έως 3 ευρώ ενώ αντίστοιχα η αύξηση από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 ευρώ (για καταναλώσεις της τάξης των 1500 κιλοβατωρών).
Τρόικα
Πρέπει να σημειωθεί ότι με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, δεν έχει διατυπωθεί από την πλευρά του υπουργείου κανένα αίτημα προς την τρόικα για να μετατεθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια το 2014. Αντίθετα εκείνο το οποίο θα επιχειρηθεί είναι οι αυξήσεις να είναι οι χαμηλότερες δυνατές ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Πάντως όπως όλα δείχνουν η σχετική ιδέα έπεσε πράγματι στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, για να απορριφθεί αμέσως από εκείνους που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις  της τρόικας αλλά και τις ειδικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και φυσικά το κομμάτι των τιμολογίων θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό της αγοράς, η οποία ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο μέτωπο της ρευστότητας, η κυβέρνηση προκρίνει ως άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την εξόφληση των οφειλών ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχει το δημόσιο απέναντι στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τους διαχειριστές, ούτως ώστε να υπάρξει μια άμεση ένεση ρευστότητας στην αγορά καθώς με τη σειρά τους οι διαχειριστές θα αποπληρώσουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι και θα καλύψουν μέρος των οφειλών τους απέναντι στη ΔΕΠΑ.

Μποναμάς μειώσεων στα κόστη δικτύου
Ψαλίδι στις χρεώσεις δικτύου, επέβαλε με απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία είναι αρμόδια (σε αντίθεση με τα τιμολόγια ανταγωνιστικών χρεώσεων που καθορίζονται με υπουργική απόφαση) να καθορίσει το ύψος των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.
Πρόκειται για το κόστος που πληρώνουμε ως καταναλωτές ρεύματος, στις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Οι χρεώσεις αυτές αναλύονται στη δεύτερη σελίδα του λογαριασμού μας ως εξής: Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και Ελληνικό Σύστημα Διανομής. Ενδεικτικά σε έναν λογαριασμό περίπου 1500 κιλοβατωρών με συνολικό ύψος 190 ευρώ, οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 41 ευρώ ή αλλιώς στο 21,5% του κόστους ρεύματος.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της ΡΑΕ οι μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου αναλύονται ως εξής ανάλογα με την  κατηγορία καταναλωτή:
Στην υψηλή τάση δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες η μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος (δίκτυο μεταφοράς) φτάνουν το 2,2% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις Στη μέση τάση (μεσαίες και μικρότερες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, μεγάλα κτίρια γραφείων κλπ) οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μειώνονται κατά 11% και οι χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής μειώνονται κατά 2% στο σκέλος ενέργειας και 1,5% στο σκέλος ισχύος
Για τους οικιακούς καταναλωτές η συνολική μείωση στις χρεώσεις χρήσης συστήματος και δικτύου φτάνει το 7% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις Στην υπόλοιπη χαμηλή τάση (μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα) οι μειώσεις κυμαίνονται από 7 έως 15% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρει:
Με τις από 20.12.2012 σχετικές Αποφάσεις της (1016/2012 & 1017/2012), η ΡΑΕ καθόρισε τις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντίστοιχα, για το 2013. Από την εφαρμογή των  νέων αυτών χρεώσεων, προκύπτουν μειώσεις για όλες τις κατηγορίες πελατών, οι οποίες έχουν ως εξής:
●  Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 2,2%, σε σχέση με τις τρέχουσες  χρεώσεις.
● Για τους πελάτες μέσης τάσης (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος μειώνονται κατά 11% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις, ενώ και οι χρεώσεις χρήσης Δικτύου μειώνονται κατά 2% ως προς το σκέλος ενέργειας και κατά 1,5% ως προς το σκέλος ισχύος.
● Για τους οικιακούς πελάτες, η συνολική μείωση (αθροιστικά για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου) φθάνει το 7%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
●  Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης (μικρές επιχειρήσεις), οι μειώσεις είναι της τάξης του 7-15%, σε σχέση με τις τρέχουσες
χρεώσεις.

Η ΡΑΕ, έχει ήδη προκηρύξει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα  αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις δικτύων, συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες, τόσο ως προς το επίπεδο, όσο και ως προς τη δομή  τους.
Με βάση τη μελέτη αυτή, η ΡΑΕ θα προχωρήσει, μέσα στο 2013, σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύων, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των Διαχειριστών, τη βέλτιστη τιμολογιακή πολιτική, αλλά κυρίως την παροχή υπηρεσιών βελτιωμένης ποιότητας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια